Inspirerende modeshow door Indonesische ontwerpers in het Museon

Afgelopen vrijdag 7 December, organiseerde de Indonesische ambassade een mode-evenement in het Haagse Museon. Het evenement genaamd “the modest Heritage of Indonesia” werd mede mogelijk gemaakt door de samenwerking van de Ambassade met de zogeheten “Indonesian Rainbow of Fabrics” een groep bestaande uit 8 verschillende ontwerpen; zes modeontwerpers, één tassen ontwerper en één schoenenontwerper.

 

De Indonesische modescene

Indonesië is een land met meer dan 17.000 verschillende eilanden. Op veel van deze eilanden is de authentieke cultuur eeuwenlang heel goed bewaard gebleven. Traditionele Batik technieken maar ook verschillende weeftechnieken worden vandaag de dag weer gebruikt om prachtige lokale stoffen te vervaardigen De creatieve industrie is groeiende in Indonesië en steeds meer hippe ontwerpers maken gebruik van traditionele materialen ontwerpen en vertalen deze naar moderne ontwerpen met een twist.

Het Mode evenement zelf

De Ambassadeur van de Republiek Indonesië de heer I Gusti A Wesaka Puja, opende de avond met een citaat van het modemerk Cushnie et Ochs; “Het leven is te kort om saaie kleding te dragen”. Het evenement startte met een talkshow gemodereerd door Yetty Haning van het CCD-NL. Ze vroeg de ontwerpers onder meer naar hun beweegredenen om deze authentieke stoffen te gebruiken, een eigen merk op te starten en hun dromen na te streven om de eeuwenoude Indonesische erfenis te blijven eren. Daarna volgde er een anderhalf uur durende modeshow waarin topstukken van hun diversen collecties werden getoond aan een enthousiast publiek, elke keer gebruik makend van een andere Indonesische stof. De ambassadeur sprak tevens de hoop uit dat dit mode evenement het begin zal zijn van een verdere samenwerking tussen Indonesische en Nederlandse ontwerpers om ervaringen uit te wisselen en de creatieve industrie van beide landen verder te verrijken.

De gebruikte stoffen

De ontwerpers toonden tijdens de anderhalf uur durende modeshow niet alleen hun topstukken maar ook originele schoenen, rijk gedecoreerde tassen en de sieradenlijn van Fyfine Jewelry aan de meer dan 200 toeschouwers en modeliefhebbers.

De modeontwerpers lieten in hun ontwerpen verschillende traditionele stoffen uit Indonesië zien, zoals de batik stoffen (uit Bekasi en Trenggalek), de geweven Badui stoffen (uit West Java), de geweven Lurik stoffen (uit centraal Java), de geweven stoffen genaamd Tenun Ikat (afkomstig uit Oost Nusa Tenggara), en de handgeweven zijden Garut stoffen uit West-Java. De schoenen en tassen ontwerpers verbeelden de rijke kleuren van de Indonesische flora en fauna in hun ontwerpen. Ze creëerden een aantal elegante, hippe en moderne ontwerpen

gemaakt van deze zelfde rijke en kleurrijke traditionele stoffen.

Artist-in-Residence program in Indonesië

Het  CCD-NL nodigt binnenkort drie Nederlandse ontwerpers uit om naar Kupang te komen

(Nusa Tenggara Timur) om in 2019 samen te werken met verschillende Indonesische wevers. Het resultaat van het onderzoek en de ontwikkeling van deze drie ontwerpers. Zullen worden getoond tijdens de Dutch Design Week 2019 in Eindhoven en

verschillende musea in Nederland, evenals in Jakarta Design Week en de Inacraft tentoonstelling in Jakarta in 2020.

Een mooi voorbeeldproject

Een mooi voorbeeld van culturele samenwerking is Ferlin Yosware en haar sieradenlijn (Fyfine Jewelry, http://fyfinejewelry.com). Zij is het eerste Indonesische jonge talent dat door de Nederlandse overheid een start-up visum werd gegeven.  Ferlin is inmiddels vijf jaar bezig en Nederland en werd in 2018 uitgeroepen als één van de 5 top etnische zakenvrouwen van Nederland.

 

Share this article

Public services: Monday - Friday
09.00-12.00 and 15.00-16.00
The Embassy closes on the Indonesian and Dutch national holidays

Holiday 2018

Route