Excuses koning aan Indonesië

BOGOR - De Telegraaf - Koning Willem-Alexander heeft als eerste Nederlandse staatshoofd over spijt en excuses gesproken voor Nederlands geweld na het uitroepen van de Indonesische onafhankelijkheid. Dat deed hij bij de start van het staatsbezoek aan Indonesië.

„Voor geweldsontsporingen van Nederlandse zijde in die jaren wil ik hier nu, in navolging van eerdere uitspraken van mijn regering, mijn spijt uitspreken en excuses overbrengen. Dit doe ik in het volle besef dat de pijn en het verdriet van de getroffen families generaties lang voelbaar blijven”, zei de koning tegen president Joko Widodo.

De uitspraken volgen op een eerdere spijtbetuiging van toenmalig minister Ben Bot. Het is de eerste keer dat ze door een Oranje worden gedaan, zij het dat de koning nadrukkelijk zegt dat ze in navolging zijn van eerdere woorden van de regering. Op 12 september 2013 heeft Nederland bij monde van de ambassadeur al excuses aangeboden voor alle standrechtelijke executies tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) herhaalde deze excuses in 2016.

De excuses van de koning komen evenwel onverwacht. In regeringskringen werd juist gesteld dat Indonesië niet op excuses zou zitten te wachten. Meer dan het betuigen van spijt werd niet verwacht. Pleidooien voor excuses werden op hoog niveau in Den Haag weggezet als ’typisch calvinistisch’.

Welkom met erewacht

Willem-Alexander was even daarvoor op het presidentiële paleis Bogor even buiten Jakarta door het Indonesische staatshoofd welkom geheten. Na het afnemen van de erewacht, de volksliederen en saluutschoten, plantte het paar een boompje in de tuin van het paleis, dat nog onder het Nederlandse koloniale bewind is gebouwd.

Het was een hete, nagenoeg onbewolkte ochtend in West-Java, het kwik was tot boven de dertig graden Celsius gestegen.

Dat merkte het Koninklijk paar al toen het de dag begon op het Indonesisch ereveld Kalibata. Op de indrukwekkende begraafplaats liggen duizenden Indonesiërs en Japanners die zijn omgekomen tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Op het ereveld legde het Koninklijk paar een krans, wat ook zal gebeuren op het Nederlandse ereveld Menteng Pulo.

Zwarte rand

Het staatsbezoek kreeg maandag een zwarte rand vanwege een bootongeluk op Kalimantan. Daar waren Indonesiërs samen met twee medewerkers van de Nederlandse ambassade bezig met de voorbereiding van het bezoek van het Koninklijk paar aanstaande donderdag. Indonesische media melden inmiddels zeven doden. Onder hen zit een Indonesische militair die dinsdag al nabij Yogyakarta begraven is. Twee lokale medewerkers van de ambassade waren op uitnodiging van de Indonesische overheid bij de uitvaart.

„Wij zijn diep bedroefd door het tragische bootongeluk, gisteren, op de Sebangau rivier. Onze gedachten gaan uit naar de families van de slachtoffers en de gewonden”, zei de koning.

Een Nederlandse medewerker van de ambassade raakte maandag lichtgewond bij het ongeluk. Vanwege de tragedie wordt het staatsbezoek versoberd. Het bezoek aan Kalimantan donderdag is in overleg met Indonesië uit het programma geschrapt.

Share this article

 

Tobias Asserlaan 8,
2517 KC Den Haag, Belanda

 

 

www.indonesia.nl

Contact & Services

Office Hour:
Monday - Friday
10.00 - 16.00 

Consular: 
Monday, Wednesday & Friday
10.00-12.00
 (by appointment only)

Passport: 
Wednesday & Friday
10.00-12.00 (submission)

14.00-15.00 (collection)
 (by appointment only)

Visa: 
Tuesday & Thursday
10.00-12.00 (submission) 
14.00-15.00 (collection)
 (by appointment only)

 


The Embassy closes on the Indonesian and Dutch national holidays

Holiday 2020

Route