Koningspaar voor staatsbezoek aangekomen in Indonesië

JAKARTA - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn aangekomen in Indonesië voor een staatsbezoek. Even voor vieren in de middag plaatselijke tijd (tien uur ’s ochtends in Nederland) landden ze met het regeringsvliegtuig op een luchthaven in het zuidoosten van de hoofdstad Jakarta.

In overleg met de Indonesiërs is besloten om het handenschudden zoveel mogelijk te vermijden. Dat gebeurde bij aankomst ook, wel werd er een gebaar met de handen gemaakt.

Koning en koningin knikken dinsdagavond naar de gasten die een voor een komen kennismaken bij de ontvangst van de Nederlandse gemeenschap. Waarschijnlijk krijgt president Joko Widodo nog wel een hand.

Lunch

Dat gebeurt ook dinsdag, als het bezoek officieel begint. Koning en koningin gebruiken dan de lunch met hem. Ook legt het paar die dag kransen bij een Indonesisch en een Nederlands ereveld en is de ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap voorzien.

Later in de week reizen Willem-Alexander en Máxima nog naar Yokyakarta, Sumatra en Kalimantan. De bedoeling was dat het paar op laatstgenoemd eiland onder meer een boottocht zou maken. Maandag werd in de entourage van de koning echter bekend dat er een ongeluk op de route is gebeurd, waardoor opnieuw moet worden gekeken of dit voornemen donderdag door kan gaan.

Excuses

Excuses voor de koloniale periode vanuit Nederland worden niet gemaakt. Volgens premier Rutte zitten de Indonesiërs daar ook niet op te wachten.

Willem-Alexander reisde in 1995 mee met het staatsbezoek van zijn moeder koningin Beatrix naar Indonesië. In 1971 was zijn oma koningin Juliana het eerste Nederlandse staatshoofd dat de archipel bezocht.

Share this article

 

Tobias Asserlaan 8,
2517 KC Den Haag, Belanda

 

 

www.indonesia.nl

Contact & Services

Office Hour:
Monday - Friday
10.00 - 16.00 

Consular: 
Monday, Wednesday & Friday
10.00-12.00
 (by appointment only)

Passport: 
Wednesday & Friday
10.00-12.00 (submission)

14.00-15.00 (collection)
 (by appointment only)

Visa: 
Tuesday & Thursday
10.00-12.00 (submission) 
14.00-15.00 (collection)
 (by appointment only)

 


The Embassy closes on the Indonesian and Dutch national holidays

Holiday 2020

Route